Zeer geslaagde wereldpremière Elementa

Zaterdag 5 januari vond in 't Uivernest in Hank de première plaats van 'Elementa'; het werk dat speciaal voor de nieuwe gemeente Altena is gecomponeerd door Leon Vliex in opdracht van JA! Jeugdfanfare Altena. 'Elementa' verklankt kenmerken van het grondgebied Altena, waaronder de invloed van de Tweede Wereldoorlog, het vele water en de graanmolens. Bij deze toegankelijke compositie werden beelden getoond (gemaakt door Jennifer van Dalen) die refereerden aan wat er werd gespeeld. 'Deze beelden, de toelichting vooraf door Fleur Groenenberg en de uitvoering door de muzikanten, maakten deze première helemaal compleet' aldus slagwerker Etiënne van Dalen.

Slagwerkdocent Frank de Jong zag bij de muzikanten veel enthousiasme tijdens het spelen en roemde de affiniteit van de gemeente met de blaasmuziek. De totstandkoming van 'Elementa' is gefinancierd door de vorige 3 gemeentes van Altena. Ook kregen alle 15 muziekverenigingen in Altena deze compositie overhandigd door voormalig wethouder John Bakker. Jos Bataille heeft 'Elementa' zelfs bewerkt voor 'zijn' Activoband.

Na afloop in de foyer waren er veel positieve reacties te horen: 'die trotse blik van dirigent Ron!', 'ademloze aandacht van het publiek met staande ovatie na afloop' en 'wat een gedreven groep fanatieke jongelui'. Leon Vliex roemde terecht het orkest: 'een première is voor mij altijd het loslaten van een kindje. JA! heeft 'Elementa' gespeeld zoals ik het in gedachten had. Dat ik zelfs kippenvel kreeg, bewijst dat ik hier als een gelukkig mens sta. Dit kindje kan zelfstandig de wereld in!'

Een link naar de opname van 'Elementa' is te vinden via https://www.youtube.com/watch?v=icIbhkUNsAk&feature=youtu.be

JA! op weg naar de eerste uitvoering van 'Elementa'

Leon Vliex dirigeert JA!


Persmoment Elementa

Wereldpremière 'Elementa' op 5 januari 2019 ter gelegenheid van de vorming van de gemeente Altena.

In de compositie 'Elementa', heeft Leon Vliex kenmerken van de huidige drie gemeentes Werkendam, Woudrichem en Aalburg muzikaal verwerkt en laten samenvloeien waarna ze de nieuwe gemeente Altena gaan voorstellen.

JA! begroet en ontmoet u graag op de wereldpremière ter gelegenheid van de vorming van de gemeente Altena op zaterdag 5 januari 2019 vanaf ongeveer 18.30 uur te Hank in 't Uivernest (kaarten zijn gratis, wel vooraf reserveren: https://www.altena2019.nl/altena/altena-bruist_44361/item/ja-jeugdfanfare-altena-5-januari-2019_126922.html)

Algemeen Dagblad 24-09-2018

Brabants Dagblad 24-09-2018

Kontakt 26-09-2018

Altena Nieuws 27-09-2017

Deelname ONFK 2018

Altena Nieuws 19-04-2018

ONFK 13-04-2018

Bericht Het Kontakt

Trots op 5e plek

JA! heeft een mooie uitvoering van Fúzje kunnen geven in de vierde divisie op het ONFK afgelopen vrijdag 13 april 2018.

De jury bestaande uit Alex Schillings, Durk Lautenbach en Kevin Houben gaf JA! in totaal 257 punten; een gemiddelde totaalscore van 85,67 punten. Een prachtig resultaat!

Wat opmerkingen uit het juryrapport: 

zoek het in de speelvreugde en niet in de (te) sterke dynamische aanpak.

In het slot staat de sopraan sax los van het geheel. Balans is makkelijk te realiseren met dit stel goede muzikanten.

Algemeen: knappe uitvoering. Soms iets meer detail.

Mooie sfeer en intiem, maar uitkijken voor sonoriteit (warm) + intonatie.

Bravo trompet solo. 90: mooie klank + vloeiende speelwijze.

Bravo sopraan sax.

In finale fijne speelstijl en vloeiend.

Bravo! Mooie uitvoering.

Aan het einde van het ONFK roemde de juryvoorzitter het algemene 'instap-niveau' van de orkesten in de 5e, 4e en 3e divisie; volgens hem lag dit niveau echt hoger dan wat men gemiddeld in deze divisies op concoursen tegenkomt. Ook voor de muzikanten van JA! een prachtig compliment!