Project IV (1e helft 2018)

Op vrijdagavond 13 april 2018 heeft Jeugdfanfare Altena deelgenomen aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) in schouwburg De Lawei in Drachten. 

Tijdens dit jaarlijkse muziekevenement laten fanfares uit verschillende divisies hun kunnen horen en beoordelen. De beoordeling zal geblindeerd plaatsvinden door een jury. Aan iedere divisie is een verplicht werk gekoppeld. Dit is ook het enige werk dat gespeeld wordt tijdens het optreden. 

Jeugdfanfare Altena! kwam uit in de vierde divisie en bracht het stuk 'Fuzje' van Rob Goorhuis ten gehore. Dit concertwerk is geschreven in opdracht van fanfare Ons Genoegen uit het Friese dorp Marssum ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan in 2001. 

Als voorbereiding op de ONFK hebben we op 10 maart een try out concert georganiseerd, waar Brassband Kunst & Vriendschap Meeuwen en het B-orkest van Brassband Oefening & Uitspanning bij ons te gast waren. Tijdens dit concert hebben Fuzje voor het eerst uitgevoerd voor publiek. 

Op 2 april zijn we naar Aarlanderveen geweest en hebben we deelgenomen aan de Paasblaas. Hier hebben we Fuzje en A Brand New Day laten beoordelen en de laatste aandachtspunten meegenomen voor 13 april. Dit optreden werd tevens bekroond met de aanmoedigingsprijs. 

Omdat Drachten niet naast de deur ligt, gaven we op 8 april een uitzwaaiconcert voor de thuisblijvende supporters. Dat er veel belangstelling was, werd al snel duidelijk. De zaal zat helemaal vol en na de laatste keer Fuzje voor de grote dag, klonk een daverend applaus. 

En toen was het eindelijk vrijdag 13 april. Met grondig gepoetste instrumenten, net gestreken kleding en gezond gespannen muzikanten vertrokken we met de bus richting Drachten. "Dat is een hele zit" hebben we vaak gehoord, maar met een uitstekende catering, voldoende spelletjes en een gezellig gezelschap (elkaar), vloog de tijd voorbij. Eenmaal aangekomen moesten we wachten op de loting die bepaalde hoe laat ieder orkest mocht optreden. JA! mocht als vijfde orkest aan de bak. Nog even wachten dus, maar iedereen wist zich op zijn of haar eigen manier te vermaken. Om 19.55 uur mochten we laten horen wat we kunnen. En dat hebben we gedaan! Ons optreden is door de jury beloond met een score van 85.67 punten, daarmee hebben we een vijfde plaats behaald in de vierde divisie op de ONFK en daar zijn we ontzettend trots op! 

Optredens

  • 10 maart 2018, try-outconcert te Woudrichem
  • 2 april 2018, Paasblaas te Aarlanderveen

  • 8 april 2018, concert voor thuisblijvers te Woudrichem

  • 13 april, Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen te Drachten

Gespeelde stukken

  • Fuzje - Rob Goorhuis 
  • A Brand New Day - Alan Fernie 
  • 633 Squadron - arr. John Glenesk Mortimer 
  • Yellow Mountains - Jacob de Haan