Project V (2e helft 2018)

De fusie van de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam was de basis voor het 5e project van JA!: de wereldpremière het door Leon Vliex gecomponeerde 'Elementa'. In deze compositie , waaraan de door JA!-deelnemer Fleur Groenenberg de titel 'Elementa' is gegeven, heeft Leon Vliex kenmerken van de huidige drie gemeentes muzikaal verwerkt en laten samenvloeien, waarna de fusie van deze gemeentes een feit was. 

In augustus 2018 werden de partijen en midi-file van Elementa verspreid onder de deelnemers van JA, met de opdracht om alles strikt geheim te houden om zo te voorkomen dat niet-betrokkenen van JA al kennis met Elementa zouden maken alvorens de première op 5 januari 2019. 

Om goed beslagen ten ijs te komen op de premièredag, hebben we een ruime voorbereidingstijd gehad. Net als bij project IV zijn er gastdocenten ingevlogen om iedere sectie verder te helpen bij het perfectioneren van de muzikale uitvoering. Voor de slagwerksectie is, evenals bij project IV, Frank de Jong afgereisd naar Woudrichem, René Hendrickx nam de saxofoonsectie onder zijn hoede, Waldo van Wijk heeft zijn kennis en kunde gedeeld met het groot koper en Henk van Loon zette de puntjes op de i bij het klein koper. 

Zeer geslaagde wereldpremière Elementa

Zaterdag 5 januari vond in 't Uivernest in Hank de première plaats van 'Elementa'; het werk dat speciaal voor de nieuwe gemeente Altena is gecomponeerd door Leon Vliex in opdracht van JA! Jeugdfanfare Altena. 'Elementa' verklankt kenmerken van het grondgebied Altena, waaronder de invloed van de Tweede Wereldoorlog, het vele water en de graanmolens. Bij deze toegankelijke compositie werden beelden getoond (gemaakt door Jennifer van Dalen) die refereerden aan wat er werd gespeeld. 'Deze beelden, de toelichting vooraf door Fleur Groenenberg en de uitvoering door de muzikanten, maakten deze première helemaal compleet' aldus slagwerker Etiënne van Dalen.

Slagwerkdocent Frank de Jong zag bij de muzikanten veel enthousiasme tijdens het spelen en roemde de affiniteit van de gemeente met de blaasmuziek. De totstandkoming van 'Elementa' is gefinancierd door de vorige 3 gemeentes van Altena. Ook kregen alle 15 muziekverenigingen in Altena deze compositie overhandigd door voormalig wethouder John Bakker. Jos Bataille heeft 'Elementa' zelfs bewerkt voor 'zijn' Activoband.

Na afloop in de foyer waren er veel positieve reacties te horen: 'die trotse blik van dirigent Ron!', 'ademloze aandacht van het publiek met staande ovatie na afloop' en 'wat een gedreven groep fanatieke jongelui'. Leon Vliex roemde terecht het orkest: 'een première is voor mij altijd het loslaten van een kindje. JA! heeft 'Elementa' gespeeld zoals ik het in gedachten had. Dat ik zelfs kippenvel kreeg, bewijst dat ik hier als een gelukkig mens sta. Dit kindje kan zelfstandig de wereld in!'

Een link naar de opname van 'Elementa' is te vinden via https://www.youtube.com/watch?v=icIbhkUNsAk&feature=youtu.be